Facebook

Treptow

Treptow csillagdája ma is áll, és Archenhold csillagvizsgálóként ma is várja az érdeklődő látogatókat.

A Trptow csillagvizsgáló 1896 május elsején nyílt meg a nyilvánosság számára a berlini nagy világkiállítással egy időben. Archenhold tervein alapulva a világ akkori leghosszabb távcsövét mondhatta magáénak, 21 méteres fókusztávolsággal. Az obszervatóriumot megnyitásának 50-ik évfordulóján Archenhold obszervatóriumra nevezték át 1946-ban. 1958 és 1983 között felújítás miatt zárva volt, de ma már újra fogadja a látogatókat.

A treptowi csillagvizsgáló épülete egy 1910-ben a Halley üstökös visszatérése alkalmából kiadott érmen látható, melynek vésnöke Ernst Torff volt. Az előlapon körben az összes perihélium átmenet dátumát feltüntette Kr. e. 240-től egészen 1910-ig, napra pontosan. Alul a Treptow (ma Berlin egyik városrésze) városi csillagvizsgáló, fölötte a csillagos ég, középen az Orion csillagképpel, több más csillagképpel, és fényesebb csillagok neveivel. Függőleges irányban a Tejút, vízszintesen az üstökös pályája a csillagok között látható. A csillagos ég fölött egészen kis betűkkel megtaláljuk a csillagász nevét, aki segédkezett az éremkép pontos tervezésénél: "NACH DR. F. S. ARCHENHOLD" azaz Friedrich Simon Archenhold, a treptowi csillagda alapítója. A csillagvizsgáló ma is áll, csak elnevezése új. Alapítójáról Archenhold csillagvizsgálónak nevezik. Az előlap tetején szöveg három sorban: "DAS · ERSCHEINEN · DES HALLEYSCHEN KOMETEN V· JAHRE 240 V. CHR · B · 1910 N . CHR · IN SEINER · SONNENNÄHE"

comet 1910 obreverse

comet 1910 reverse

Az érem hátlapját Edmund Halley portréja díszíti. Születési és halálozási dátuma két oldalt: 1656 - 1742. Köriratban: "ZUR · ERINNERUNG · A. D. ERSCHEINEN · HALLEYSCHEN · KOMETEN · 1910 · U. Z. FÖRDERUNG · WISSENSCHAFTLICHER · ARBEITEN · DER · TREPTOW : STERNWARTE * HALLEY · BESIEGTE DIE · KOMETENFURCHT *". Az érem 30 mm és 60 mm átmérővel is készült.