Facebook

Archenhold, Friedrich Simon (1861-1939)

Archenhold alapította Treptow csillagdáját amely ma a nevét viseli.

Friedrich Simon Archenhold 1861 október 2-án született a wesztfáliai Lichtenauban. Középiskolába a Lippstadti Reálgimnáziumba járt, 1882-ben iratkozott be a Friedrich-Wilhelms-Universität (ma Humboldt) egyetemre, ahol Wilhelm Försterrel együtt megalapították az Uránia Csillagászati Társaságot a Berlini Egyetemi Obszervatóriumban.

A Német Demokratikus Köztársaság 1987-ben emlékérem sorozatot adott ki. Az érmek mindegyikének egyik oldalát a Zeiss-féle nagy planetárium képe díszíti. Másik oldala híres csillagászokat ábrázol. A sorozat egyik darabján Archenhold félig balra néző portréját láthatjuk. Felül a neve, alul születési és halálozási dátuma található. Az érem fényesen tükröződő nikkelből készült.

archehold revArchenhold alapította meg a treptowi csillagvizsgálót, melynek megnyitója 1896 május elsején volt. Számos külföldi vendégelőadót hívott meg, közölük a leghíresebb minden bizonnyal Albert Einstein volt, aki itt tartotta első nyilvános előadását a Relatívitás Elméletről 1915 június 2-án.

A treptowi csillagvizsgáló épülete egy 1910-ben a Halley üstökös visszatérése alkalmából kiadott érmen látható, melynek vésnöke Ernst Torff volt. Az előlapi égbolt kép csillagászatilag pontos tervezését is Archenholdnak köszönhetjük, ahogy ez felül a belső körben látható: "NACH DR. F. S. ARCHENHOLD". Az előlapon körben az összes perihélium átmenet dátumát feltüntették Kr. e. 240-től egészen 1910-ig, napra pontosan. Alul a Treptow (ma Berlin egyik városrésze) városi csillagvizsgáló, fölötte a csillagos ég, középen az Orion csillagképpel, több más csillagképpel, és fényesebb csillagok neveivel. Függőleges irányban a Tejút, vízszintesen az üstökös pályája a csillagok között látható. A csillagvizsgáló ma is áll, csak elnevezése új. Alapítójáról Archenhold csillagvizsgálónak nevezik. Az előlap tetején szöveg három sorban: "DAS · ERSCHEINEN · DES HALLEYSCHEN KOMETEN V· JAHRE 240 V. CHR · B · 1910 N . CHR · IN SEINER · SONNENNÄHE"

comet 1910 obreverse

comet 1910 reverse

Az érem hátlapját Edmund Halley portréja díszíti. Születési és halálozási dátuma két oldalt: 1656 - 1742. Köriratban: "ZUR · ERINNERUNG · A. D. ERSCHEINEN · HALLEYSCHEN · KOMETEN · 1910 · U. Z. FÖRDERUNG · WISSENSCHAFTLICHER · ARBEITEN · DER · TREPTOW : STERNWARTE * HALLEY · BESIEGTE DIE · KOMETENFURCHT *". Az érem 30 mm és 60 mm átmérővel is készült.