Facebook

Csillagászat és érmek

Van-e, lehet-e kapcsolat az égbolt távoli világa és a földi anyagi javak között?

A kapcsolat szorosabb, mint azt elsőre bárki gondolhatná. A csillagászat és a pénzhasználat is több ezer éves múltra tekint vissza. A csillagászat, mint a legősibb tudomány feltétlen szükséges volt a földművelő emberek számára. Az évszakok változása, a vetés ideje, az áradások kezdetének előre jelzése létfontosságúvá tette a megfigyeléseket, azok feljegyzését és a következtetések levonását az előrejelzés érdekében.

A pénzhasználat jelentőségét mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, fontosságát nem kell bemutatni. A pénzek köznapi funkcióját kiegészíti annak reklámhordozó értéke. Így volt ez már az ókorban is. A pénz eljutott mindenkihez, még az írni és olvasni nem tudókhoz is. A rajta lévő képeket minden ember megértette és erre a politika elég hamar felfigyelt. Így kerültek rá győztes csaták, évfordulók, és nagy közfigyelmet kiváltó égi események, napfogyatkozások és üstökösök. Innen indult a csillagászat és az érmek kapcsolata, amely a mai napig is tart.

Az ókori és középkori érmek kapcsolatát Marshall Faintich kiváló könyvében(1) feldolgozta. Jelen honlap egyrészt néhány példát mutatva a könyvben leírtakra, másrészt tovább megy és újkori illetve modern kori érmék segítségével illusztrálja milyen sokrétű és színes is ez a már 2500 éve tartó kapcsolat.

Javaslom hát a tisztelt érdeklődőnek, - vezesse bár kutatási szándék vagy csak a gyönyörködés vágya, - hogy lapozzon bele ebbe a katalógusba, és fedezze fel a föld és ég távoli világának kapcsolódási pontjait!