Facebook

Bologna

A Bologna-i csillagvizsgálót 1712-ben alapították. Jellegzetes, nagyjából 45 fokban elfordított észlelőtornya könnyen felismerhetővé teszi.

ABologna Observatory obverse Bologna-i csillagvizsgáló létrejöttét elsősorban Luigi Ferdinando Marsili-nek és családjának köszönhetjük, aki tudományos műszereit a városnak ajándékozta. Bologna szenátusa felismerte a lehetőséget és megígérte, hogy "olyan helyet keresünk amely elég nagy az eszközök elhelyezéséhez; egy kémiai laboratórium is létre lesz hozva; elég hely lesz a könyvtárnak; egy észlelőtorony lesz építve; a professzorok fizetése biztosítva lesz; a könyvek rendeléséhez pénz lesz biztosítva, és gépek a fizikai kísérletekhez"1.

XI. Kelemen pápa jóváhagyása és anyagi támogatási is kellett a Bologna observatory hátlapterv megvalósításához és végül 1712 január 12-én hivatalosan is megalapították az Istituto delle Scienze di Bologna-t. A Poggi család palotáját választották az intézet épületének, amely elég messze volt a belvárostól, hogy reális áron megvásárolható legyen, és elég messze volt a hegytől is, hogy a csillagászati megfigyelésekhez megfelelő helyszínt biztosítson. Az Akadémiát és a Tudományos Intézetet végül 1714 március 13-án avatták fel, és hamarosan európai hírű lett.

Az előlapon a Specola jellegzetes épülete látható. A 100 lírás emlékpénz ezüstből készült és 1988-ban bocsátották ki. Köriratban: "ALMA MATER STUDIORUM SÆCULARIA NONA".

Hátoldalon az egyetem egyik ábrándos képű hallgatója látható. Az éremművész neve a pad lapja alatt látható: "E. L. Frapiccini". Köriratban: "REPUBLICA ITALIANA".