Facebook

Bochum

A bochumi népi - vagy más néven ismeretterjesztő - csillagvizsgálót 1946-ban alapították. Az obszervatórium ma is működik és látogatható.

A bochumi csillagvizsgálót és kutató intézetet 1946-ban Heinz Kaminski német vegyészmérnök és űrkutató alapította. Az obszervatórium 25 éves fennállásának évfordulójára kiadott ezüstérem előlapján a csillagvizsgáló épületét, a 20 méter átmérőjű parabola antennájú radart, és a radart befogadó Radome-t (Radar dome, a radar dómja) ábrázolja. Az épületek felett balra a fogyó Hold sarlója, jobbra a Göncölszekér látható. A köriratban babérkoszorúkkal övezve: "25 JAHRE", azaz 25 év, és "STERNWARTE BOCHUM", azaz bochumi csillagvizsgáló olvasható. Alul kis számjegyekkel 1000, jelzi, hogy az érem tiszta ezüstből készült. Bal oldalon, az épület bejárata előtt kis jel, ic, feltehetően az érme készítőjét jelöli.

Bochum Observatory obverseBochum observatory hátlap

Hátoldalon az alapító Kaminski professzor jobbra néző portréja, alatta aláírása, felette neve. A professzor, aki 1921-ben született, azzal vált híressé, hogy 1957-ben a Szovjetunión kívül először ő fogta a háza előtti mezőn felállított rádió antennájával a Sputnik 1 jeleit. 1961-ben vette át az általa alapított csillagvizsgáló vezetését. Ő maga nem csillagászattal, hanem űrkutatással foglalkozott Az általa létrehozott intézet a nemzetközi kutatásba is bekapcsolódott, és 2009-ben Európában először itt sikerült radarvisszhangot fogni a Vénuszról. Ezt Kaminski már nem érhette meg, meg 2002-ben 80 éves korában meghalt.