Facebook

Bjurakan

Örményországban, az Aragác déli lejtőjén található a 2.6 méteres távcsővel büszkélkedő Bjurakan obszervatórium.

Bjurakan csillagvizsgáló az Örmény Tudományos Akadémia tulajdona. Az 1400 méter magasan lévő intézményben ma is tudományos munka folyik. A csillagvizsgáló egyetlen érmen jelenik meg, melynek kiadási éve ismeretlen. A 62.5 mm átmérőjű 99 gramm súlyú bronz emlékérem előlapján az obszervatórium képe látható, felette egy 8 ágú csillaggal. Körben a 12 csillagjegy, kívül az obszervatórium neve öt különböző nyelven.

bjurakan elolap 3bjurakan hatlap 3

Hátoldalon lévő ábra pontos megfejtése még várat magára, de talán nem tévedünk nagyot, ha a Föld és a csillagok összeköttetését véljük felfedezni benne.

bjurakan elolap 3

 

Az 1946-ban létrehozott csillagvizsgáló alapítója Viktor Ambarcumjan szovjet akadémikus és elméleti asztrofizikus. Ambarcumjan és az obszervatórium megtalálható forgalmi pénzen, a 100 örmény dram értékű papírpénzen. Ennek egyik oldalát a csillagász portréja díszíti, a háttérben néhány bolygó és galaxis stilizált képével. Ez a pénz már nincs forgalomban, 2004-ben kivonásra került.

bjurakan hatlap 3

 

A másik oldalon az obszervatórium épülete, a háttérben pedig a fő műszer, a 2.6 méter átmérőjű Cassegrain távcső látható.