Facebook

Janssen-díj és Janssen medál

A Janssen-díj a Francia Csillagászati Társaság legnagyobb elismerése, melyet 1897-ben alapítottak. A Janssen medál a Francia Tudományos Akadémia emlékérme, melyet az asztrofizika területén elért kimagasló eredményekért ítélnek oda az arra érdemesnek.

A Janssen-díj minden évben kiosztásra kerül, felváltva hol egy francia, hol egy külföldi csillagásznak. Először 1897-ben ítélték oda Camille Frammarion francia csillagásznak. A díjazottak nevét mindkét díj esetében a megfelelő Wikipédia oldalon találhatjuk.

A Janssen medált 1886-ban alapították de először csak 1887-ben került átadásra. Eredetileg két évenként tervezték odaítélni, de a kezdeti időkben mégis évenként osztották ki. Hét év eltelte után 1894-ben tértek vissza a két évenkénti, illetve néha három évenkénti kiosztáshoz. A képen látható díjérmet 1930-ban kapta Bernard Lyot francia csillagász.

A medált és a díjat is Pierre Janssen francia csillagászról nevezték el. (Születéskori neve Pierre Jules César Janssen, de többnyire Jules Janssen-nek nevezték). Az előlapon Janssen ugyan az a jobbra néző portréja látható, mind a legnagyobb felfedezésével kapcsolatban 1868 készített emlékérmen. Mindhárom érem a híres francia éremművész Alphée Dubois munkája, akinek nevét az érem bal oldalán olvashatjuk. Jobb oldalon a felirat: "J. JANSSEN DE L'INSTITUT".

janssen elolapjanssen hatlap

A hátlapon a díj megnevezése látható felül: "PRIX J. JANSSEN", azaz Janssen-díj. Ez elsőre megtévesztő lehet, hiszen nem a  Janssen-díjjal van dolgunk, hanem a Janssen medállal. Erre az alul belevésett szöveg utal: "ACADÉMIE DES SCIENCES", azaz tudományos akadémia. Nyilvánvaló tehát, hogy a két díj ugyan azt az emlékérmet adományozza, de az akadémia megkülönböztetésül belevéseti nevét az érem alsó részébe. Középen babérkoszorúban a díjazott neve (BERNARD LYOT) és a díjazás éve 1930 olvasható. Az aranyozott ezüstérmet, melynek átmérője 68,5 mm, súlya 167 gramm, a Párizsi Verde készítette el. Erre a perembe ütött jelölés utal.

Lyot a Janssen-díjat is megkapta két évvel később, 1932-ben.