Facebook

Stonehenge

Mindig vita tárgya, hogy a Stonehenge tekinthető-e történelem előtti idők csillagvizsgálójának. Akárhogy is legyen, az építmény szerkezete felhasználható obszervatóriumként, ezért a csillagvizsgálók között helye van.

Stonehenge őskori építmény az angliai Wiltshire megyében, 3km-re nyugatra Amesbury-től és 13 km-re északra Salisbury-től. A világ egyek leghíresebb helye, Stonehenge álló köveknek és a körülöttük lévő földsáncoknak maradványai.  Anglia neolitikus és bronzkori emlékhelyeinek legsűrűbb komplex részének közepén áll, magába foglalva néhány száz temetkezési halmot is.

Számos emlékérem témája a Stonehenge. Néhány ezek közül a látogatói központ boltjában kapható. Egyik ilyen előlapján az álló kövek szépen megrajzolt képe látható.

Stonehenge 1 reverseStonehenge 1 obverse

A hátlap a Stonehenge komplex szerkezetének térképét mutatja, ami a kövek mellett gödröket és a sírdombokat is magába foglalja. Néhányuk neve is jelölve van.

Egy másik emlékérem előlapja az előzőhöz nagyon hasonló, kivéve, hogy a középen a háttérbeli kövek hiányoznak. A felirat mindkét érmen azonos: "STONEHENGE".

Stonehenge 2 reverseStonehenge 2 obverse

A hátlap azonban teljesen más. Szépen ábrázolt jobbra néző sisakos harcost látunk. A felirat "THE OFFICIAL MEDAL COLLECTION OF GREAT BRITAIN" (Nagy-Britannia hivatalos emlékérem gyűjteménye) elmagyarázza, hogy egy különleges kiadással, egy éremsorozat egyik darabjával van dolgunk.

Nem csak angol érmeken találhatjuk meg a Stonehenge-t. Lehetséges csillagászati vonatkozása arra késztette a Csillagászat Nemzetközi Évének egyik vésnökét, hogy emlékpénzre is rávésse. San Marino 5 euró címletű ezüst emlékpénzén bal oldalon középen találjuk a Stonehenget. Más csillagászati eszközökkel, asztrolábiummal és űrhajó nyomát szimbolizáló sávval együtt a csillagászat fejlődését szimbolizálja az őskortól a középkoron át a mai technológiai világba. Köriratban: "ANNO INTERNAZIONALE DELL' ASTRONOMIA 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009.

Stonehenge 3 reverseStonehenge 3 obverse

A hátlapon allegorikus bolygók, és az előlaphoz hasonló rakéta szerű nyom. A körirat a kibocsátóra utal: "REPUBBLICA DI SAN MARINO".