Facebook

Az előző évezred utolsó napfogyatkozása 1999 (magyar)

Az 1999-es napfogyatkozás Magyarországot is ketté szelte. Bár nem volt munkaszüneti nap, az országban szinte megállt az élet. A Balaton a totalitás sávjába esett, a legtöbben onnan észlelték az eseményt. Készült néhány érem is.

Az elsőn a Hold-arc félig eltakarja a Nap-arcot. Mindkettő egyforma méretű, de a Napot körülvevő sugarak utalnak arra, hogy bár a Hold el tudja takarni a Napot, a napkorona még a totalitás időpontjában is látszódni fog. A hátoldalon az esemény megnevezése található négy nyelven, magyarul, latinul, németül és angolul.

m1999hatlap 1

m1999elolap 1

A következő érmen az előlapon a Balaton térképét láthatjuk a főbb városok megjelölésével. Középre egy függőleges sávban a jelenség megnevezése került angol nyelven. A hátoldalon köriratban az esemény magyar neve, alul a Föld felszíne, középen a fogyatkozást okozó Hold, míg távolban, legfelül a Nap látható.

m1999elolap 3m1999hatlap 3

 

A harmadik érem előlapján Magyarország térképe látható a totalitás sávjával. Felülre a fogyatkozás dátuma és a "KÖZÉP-EURÓPAI IDŐ SZERINT" felirat került. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy az érmén feltüntették a fogyatkozás kezdetének és végének időpontját másodperc pontossággal. Nem csak be- és kilépés pontos idejét, de azon városok nevét is feltüntették, ahonnan először (SZENTHOTHÁRD) és legvégül (BATTONYA) látható. Alul a felirat: "TELJES NAPFOGYATKOZÁS MAGYARORSZÁGON ÉS A FÖLD FELSZÍNÉN LÁTHATÓ ÁRNYÉKSÁV". Legalulra az éremművész, Lapis András szignója került. A hátoldalra a totalitás Európán és a Közel-Keleten áthúzódó sávját mutatja.

m1999elolap 4m1999hatlap 4

Az érem többféle anyagból, bronzból, ezüstözött bronzból, aranyozott bronzból és 999-es finomságú ezüstből készült.

m1999elolap 2

 

Ezek egy szettben kerültek értékesítésre, melynek része volt egy kis kitűző is. A Magyarország alakú jelvényen a magyar trikolor és a fogyatkozás sávjának megfelelő fekete szalag került, jelezve a teljes sötétségbe boruló országrészt. A fekete szalagon a fogyatkozás dátuma olvasható.

 

 

 

Még két jelvényről van tudomásunk, valószínűleg mindkettő a Balaton partján készült.

 

m1999elolap 6

m1999elolap 5

total1999m

A totalitás sávja Magyarország térségében az 1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozáskor