Facebook

Az előző évezred utolsó napfogyatkozása 1999 (angol)

Az 1999-es napfogyatkozás Európa és talán a világ legsűrűbben lakott részén haladt keresztül. Soha még nem készült annyi napfogyatkozás emlékérem, mint erre az alkalomra. Vegyük sorra először az angol nyelvterületen kiadottakat.

Nagy-Britannia délnyugati csücskén haladt át a totalitás sávja. A szigetországban az eseménnyel kapcsolatban a Bigbury éremverde adott ki érmet. A honlapon található részletes leírásnál jobban talán nem is lehetne jellemezni az érmet. "A hátlap a Hold által eltakart sugárzó Napot ábrázolja továbbá dél-nyugat Anglia térképet, amely a fogyatkozás sávját mutatja, ahonnan az esemény a leglátványosabb lesz. A nap-térkép a nagybolygók helyzetét mutatja a fogyatkozás időpontjában." Valóban, ha figyelmesen megnézzük ezt a nap-térképet, a Naptól balra a legfényesebb bolygót a Vénuszt találjuk, míg nagyjából ugyan olyan távolságra csak jobbra a Merkúrt. A nap-térkép nyugati oldalán (W) a Jupiter és a Szaturnusz látszik. Dél felé a Szíriusz, az égbolt legfényesebb csillaga és az Orion csillagkép került. A kelet-északi szektorban (E-N) jól felismerhető a Göncölszekér és a kör pereménél az Arcturus. Az előlapot Rubens Péter Apostol képe ihlette. Ahogy az éremverde honlapja írja: "Két ember bámul fel az égre félelemmel és csodálattal. Ez teljesen megfelelőnek látszott a fogyatkozáshoz, annak mind spirituális mind tudományos jelentősége miatt."

1999hatlap 4

1999elolap 4

A csatorna-szigetek is kivették részüket és pénzérméket bocsátottak ki. Alderney két érmet, egy 2 font és egy 5 font értékűt. Mindkét pénz készült ezüstből és nikkelből is. Itt most a nikkel 2 fontos érme látható.

1999elolap 11999hatlap 1

 

Az összes érem közül, amit erre a napfogyatkozásra kiadtak, talán a legszebb az ezüstből készült, aranyozott, 5 fontos érme.

1999elolap 21999hatlap 2

Guernsey lyukas ezüst 5 fontos pénzérme kibocsátásával emlékezett meg az eseményről. Az érme közepén lévő anyaghiány jól jellemzi a Hold által kitakart Nap élményét.

1999elolap 61999hatlap 6

Angol nyelvű feliratot találunk a következő nikkel érmén is francia és német mellett. Hogy pontosan ki adta ki, azt egyelőre nem tudtam meghatározni, de az érem egy Angliában használható telefonkártya mellé volt csomagolva, így feltételezhető, hogy bár a hátlap német, mégis Nagy-Britanniában adták ki.

1999hatlap 31999elolap 3

Bár a fogyatkozás egyáltalán nem volt látható onnan, a Cook-szigetek is kiadott egy kis arany emlékpénzt 10 dollár értékben az eseményre. Az előlapot a sugárzó Nap szinte teljesen kitölti, a korongján a Hold különböző időpontokban megadott takarásai, azaz a fogyatkozás fázis adatai láthatók.

1999hatlap 51999elolap 5

Végül, a Cornwall-i St. Justin ékszerész cég is kiadott 5000 példányban, sorszámozva érmet az eseményre. Az érem ónötvözetből készült, zománcozva.

1999elolap 71991hatlap 7

 

 

total1999

A totalitás sávja Nagy-Britannia térségében az 1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozáskor