Facebook

Cook-szigetek Naprendszer Szett

A Cook Szigetek egy teljes sorozatot adott ki a Naprendszer fő égitestjeiről a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 alkalmából.

A Cook-szigeteken kiadott érme szett tíz darabból áll. Az első a Napot mutatja középen, míg körülötte a perem mentén a bolygók helyezkednek el: "MERCURY", "VENUS", "EARTH", "MARS", "JUPITER", "SATURN", "URANUS", "NEPTUNE", "PLUTO". Érdekesség, hogy a Plútó is köztük van, habár az már 2006-ban elveszítette bolygó státuszát. Még érdekesebb, hogy a sorozat többi kilenc darabja a fenti bolygókat egyesével ábrázolja (plusz a Napot) kivéve a Plútót. A bolygókat és a Napot allegorikus alakjukkal, asztrológiai jelükkel és távcsővel készült fotóikkal ábrázolják. A Plútóról egyébként nem rendelkeztünk felszíni részleteket mutató fotókkal egészen 2015-ig, mikor a New Horizon űrszonda elkészítette a első történelmi képeit róla. Mind a tíz érme felirata egyforma: "INTERNATIONAL YEAR OF ASTRONOMY 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009. Emellett minden érme az ábrázolt égitest nevét is megjeleníti.

cook 2 elolapcook 1 elolap

cook 4 elolapcook 3 elolap

cook 6 elolapcook 5 elolap

cook 8 elolapcook 7 elolap

cook 10 elolapcook 9 elolap

A hátlapok a szokásos Cook Szigeteki mintát követik. Mindegyiknek a hátoldalán II. Erzsébet angol királynő képmása látható. Az érmék névértéke 1 dollár.

cook 1 hatlap