Facebook

Francia forradalmi naptár

A Francia Forradalom számos új gondolatot hozott létre, melyek egy része még napjainkban is érvényes. Azonban a naptárreform, amit bevezettek nem tartozott ezek közé. Csak tizenkét évet élt meg.

A francia forradalmi naptárt (franciául: calendrier révolutionnaire français), vagy más néven köztársasági naptárt calendrier républicain français) francia forradalom alatt hozták létre és a francia kormány használta 12 évig 1793-tól 1805-ig, és további 18 napig a párizsi kommün idején 1871-ben. A forradalmian új rendszert részben úgy tervezték, hogy minden vallási és királysági hatást kitöröljenek a naptárból, és egy nagyobb kísérlet része volt a tízes számrendszer elterjesztésének Franciaországban (ami magában foglalta a nap tízes felosztását, a pénzek és a mértékegységek tízes alapját). A naptár népszerűsítésének érdekében emlékérmet adtak ki. A bronz érem előlapján a naptár kezdő időpontját, az epochát rögzítették, hét sorba írva: "ÉRE FRANCAISE COMMENCÉE A L'ÉQUINOXE D'AUTOMN. 22 SEPT. 1792 9 HEURES 18 MIN. 30 S DU MATIN. A PARIS" (a francia kor az őszi napéjegyenlőségkor kezdődött 1792 szeptember 22-én 9 óra 18 perc 30 másodperckor reggel Párizsiban). A szöveg felett az állatöv része látható, a Skorpióval középen. A Nap a Mérlegben állt.

 

Calendar 1 reverseCalendar 1 obverse

A hátlap Franciaország allegorikus alakját ábrázolja: Fölötte szöveg: "REPUBLIQUE UNE ET INDIVISIBLE", alul: "NATION FRANCAISE".