Facebook

Róma, Specola

A Római Specola (Csillagda) - vagy ahogy ma ismerjük a Vatikán Obszervatórium - a világ egyik legrégebbi csillagászati intézete.

A Pápai Állam érdeklődése a csillagászat iránt XIII. Gergely pápáig vezethető vissza, aki megépíttette a Szelek Tornyát a Vatikánban 1578-ban és később Jezsuita csillagászokat és matematikusokat hívott a tudományos adatok és azok hatásának vizsgálatára az 1582-ben elvégzett naptárreform kapcsán. Attól kezdve többé-kevésbé folyamatosan a Szentszék kinyilvánította érdeklődését és támogatását a csillagászati kutatásokban.

A Pápaság a XVIII. században is aktívan támogatta a csillagászati kutatásokat és megalapította a Római Kollégiumot 1774-ben. 1789-1787-ben a Szelek Tornyában megalapították a Specola Vaticanat melynek első igazgatója Msgr. Filippo Luigi Gilii (1756–1821) volt. Mikor Msgr. Gilii meghalt a Specolat bezárták, mert már nem felelet meg a városi diákoknak, és a Szent Péter bazilika kupolája is akadályozta a kilátást. A műszereket a kollégium obszervatóriumába szállították. Egy harmadik csillagvizsgáló a Római Kapitóliumon 1827 és 1870 között üzemelt.

Angleo Secchi atya - az első, aki a csillagokat színképük alapján osztályozta - a Kollégium Obszervatóriumot a Sant'Ignazio di Loyola a Campo Marzio (a római Szent Ignác templom) tetejére helyezte át. 1870-ben Római elfoglalásakor a Kollégium Csillagvizsgáló az olasz kormány kezébe került. Munkásságának tiszteletére való tekintettel azonban Secchi atyának megengedték, hogy tovább használja az obszervatóriumot. Secchi halála után 1878-ban az olasz kormány államosította az obszervatóriumot és Regio Osservatorio al Collegio Romano-nak, azaz "Királyi Csillagvizsgáló a Római Kollégiumban"-nak nevezte át.

1978-ban emlékérmet adtak ki Secchi halálának 100. évfordulójára, Secchi szülővárosában az észak olasz Reggio Emilia-ban tartott 13. Bélyeg- és Éremgyűjtő Gyűlés alkalmából.A 31,6mm átmérőjű és 12 gramm súlyú bronz emlékérem előlapján Secchi atya félig jobbra néző portréja, neve, születési és halálozási éve látható. Az érmet Luigi Teruggi éremművész készítette, akinek neve a váll alatt olvasható.


Rome 1 reverseRome 1 obverse

A hátlap a csillagda belsejét mutatja a távcsővel a nyitott kupola előtt. A Körir: XIII. CONVEGNIO FILATELICO NUMISMATICO "CITTA' DEL TRICOLORE", a kibocsátás eseményére utal. Alatta Reggio Emilia város neve és címere látható a kibocsátás dátumával 1978 szeptember 30-val együtt.