Facebook

Cook-szigetek

A Cook-szigetek egy teljes sorozatot adott ki a Naprendszer fő égitestjeiről, plusz egy külön érmét amin egy meteorit darab található.

A Cook-szigeteken kiadott érme szett tíz darabból áll. Az első a Napot mutatja középen, míg körülötte a perem mentén a bolygók helyezkednek el: "MERCURY", "VENUS", "EARTH", "MARS", "JUPITER", "SATURN", "URANUS", "NEPTUNE", "PLUTO". Érdekesség, hogy a Plútó is köztük van, habár az már 2006-ban elveszítette bolygó státuszát. Még érdekesebb, hogy a sorozat többi kilenc darabja a fenti bolygókat egyesével ábrázolja (plusz a Napot), de a Plútót nem. A bolygókat és a Napot allegorikus alakjukkal, asztrológiai jelükkel és távcsővel készült fotóikkal ábrázolják. A Plútóról egyébként nem rendelkeztünk felszíni részleteket mutató fotókkal egészen 2015-ig, mikor a New Horizon űrszonda elkészítette a első történelmi képeit róla. Mind a tíz érme felirata egyforma: "INTERNATIONAL YEAR OF ASTRONOMY 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009. Emellett minden érme az ábrázolt égitest nevét is megjeleníti.

cook 2 elolapcook 1 elolap

cook 4 elolapcook 3 elolap

cook 6 elolapcook 5 elolap

cook 8 elolapcook 7 elolap

cook 10 elolapcook 9 elolap

A hátlapok a szokásos Cook-szigeteki mintát követik. Mindegyiknek a hátoldalán II. Erzsébet angol királynő képmása látható. Az érmék névértéke 1 dollár.

cook 1 hatlap

Nem része a fenti szettnek - és a Csillagászat Nemzetközi Éve meg sincs az érmén említve - de egy másik csillagászattal kapcsolatos pénzt is kiadtak 2009-ben, mégpedig a Mars megfigyelésének 400. évfordulójára. A Marsot 1609-ben Galileo Galilei észlelte, és a távcsövet csillagászati célú felhasználása volt az az újítás, ami miatt a 2009-es év a Csillagászat Nemzetközi Éve lett. Ezért ezt az érmét is a CSNÉ 2009 eseményre kiadott érmék között kezelem. A rézzel bevont ezüst emlékérem előlapja a Marson található nagy "Coprates Chasma" nevű régiót ábrázolja.  Az érme bal felső részéhez egy marsi meteorit darabot rögzítettek. Köriratban: "400TH ANNIVERSARY OBSERVATION OF MARS 1609 - 2009" és "THE RED PLANET", azaz a Mars megfigyelésének 400. évfordulója és a Vörös Bolygó.

cook 11 hatlapcook 11 elolap

A hátlap a szokásos Cook-szigeteki mintát követi, II. Erzsébet angol királynő képmása látható és az érme névértéke "5 DOLLARS".