Facebook

Észak és Dél távcsövei érempáron

A Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán sokféle érem került kiadásra. Egy geocoin érempár az északi és a déli félteke egy-egy nagy csillagvizsgálóját örökítette meg a Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán.

Az úgynevezett geocoin érmek - melyek egy újfajta technikai hobbi, a geocaching kellékei, - sokféle témát ölelnek fel.

Egy 2009-ben kiadott ilyen geocoin pár egyik darabja az Anglo-Australian távcsövet és obszervatóriumot ábrázolja. Az Anglo-Australian távcső az Anglo-Australian Obszervatórium fő műszere. Az előlapon az obszervatórium képe, neve és a Dél-Keresztje csillagkép látható. Az alul lévő szám egyedi azonosító, sorszám az adott érem nyomon követésére alkalmas, a geocaching szabályai szerint. A hátlapra a Csillagászat Nemzetközi Évének jól ismert logója került.

Anglo-Australian Telescope obverseAnglo-Australian Telescope hátlap

Az obszervatórium 1974-es átadásakor a világ harmadik legnagyobb távcsöve volt, és a legnagyobb a déli égbolt távcsövei közül.

Az érempár második darabja az északi égboltot fürkésző Gemini North távcsövet ábrázolja. A 2000-ben átadott távcső a maga 8.1 méter átmérőjű tükrével a jelenlegi legnagyobb távcsövek között foglal helyet. Az előlapon az obszervatórium képe, neve és a Göncölszekér, a Nagy Medve csillagkép része látható. Az alul lévő szám az egyedi azonosító. A hátlapra ismét a Csillagászat Nemzetközi Évének jól ismert logója került.

Gemini North Telescope obverseGemini North Telescope hátlap