Facebook

Laskowski, Zygmunt (1841-1928)

Zygmunt Laskowski lengyel orvos, a Genfi Egyetem anatómia professzora, amatőrcsillagász, aki saját szupernóva felfedezéséről emlékérmet adott ki.

lascowsky reverse

Az érme előlapján a felfedezés észlelőnapló-szerű megjelenését látjuk. A felső rész az égbolt Sas (CONSTELLATION DE L'AIGLE), Kígyótartó (OPHIUCHUS) és Kígyó (SERPENT) csillagképek által elfoglalt részt ábrázolja. A fényesebb csillagok Bayer-féle jelöléssel is azonosítva vannak, sőt a legfényesebb, az ALTAIR nevét ki is írták. Középen az éremképet az égi egyenlítő (EQUATEUR) szeli át. Közvetlenül fölötte látjuk az újonnan felfedezett szupernóvát - mai elnevezéssel V603 Aquilae - NOVA jelöléssel. Az alsó részen a felfedezőről és a felfedezésről látunk alapos leírást nyolc sorban. "NOVA AQUILAE 1ERE GRANDEUR AR 18h45mD+0°28' LE DR . PROFESSEUR S. LASKOWSKI EST LE PREMIER OBSERVATEUR QUI A DECOUVERT CETTE ETOILE A GENÉVE", azaz Nova Aquilae 1 fényrendű, pozíciója RA: 18h45m, D: 0°28', S. Laskowski professzor volt az első megfigyelő aki felfedezte ezt a csillagot Genfből. Legalul a felfedezés dátuma: "LE 7 JUIN 1918 À21h.45m.", azaz 1918 június 7-én 21 óra 45 perckor.

laskowsky obverse

A hátlapon a felfedező jobbra néző portréját találjuk. Köriratban: "Dr· PROF. SIGISMOND · LASKOWSKI · NÉ · À · VARSOVIE · EN 1841 ★", azaz Dr. professzor Sigismond Laskowski született Varsóban, 1841-ben. A csillag alatt kis betűvel a BRONZE felirat jelzi, hogy az érem anyaga bronz. Laskowski vállánál apró betűkkel az érem vésnökének neve, K.(onstanty) Żmigrodzki olvasható. Az érem súlya 18,7 gramm, átmérője 35,5 mm.