Facebook

Swasey, Ambrose (1846-1937)

Swasey amerikai gépészmérnök, újító, menedzser, amatőr csillagász és filantrópus volt.

Ambrose Swasey a New Hampshire-beli Exeter közelében született. 1880-ban Worcester Reed Warner-rel együtt vállalatot alapított gépek gyártására. A cég, Warner & Swasey, eredetileg Chicago-ban indult, de hamarosan átköltöztek Cleveland-be. Warner később Kanada és Argentina számára épített távcsöveket. Az Amerikai Gépészmérnöki Társaság alapító tagja volt, és 1904-től 1905 annak elnöke. 1900-ban a cég átalakult Warner & Swasey Company-vá. Mind Warner, mind Swasey a Case School of Applied Science mérnöki iskola kurátorai lettek. Mivel mindkét férfi érdeklődött a csillagászat iránt, egy egész obszervatóriumot ajándékoztak az iskolának. Ez lett a Warner and Swasey Observatory. Az átadás 1920-ban történt.

A Warner & Swasey Compnay 23 távcsövet épített a wikipédia szerint. Valószínűleg mind közül a leghíresebb a Lick távcső. A Mt. Hamilton-on épített 91 cm-es refraktor 1888 január 3-i átadásától a világ legnagyobb távcsöve volt, egészen a Yerkes Obszervatórium 1897-es építéséig. A Warner & Swasey Company tervezte és építette a távcső mechanikáját, a 91 cm-es lencsét az Egyik Clark fiú Alvan Graham készítette. E. E. Barnard ezzel a távcsővel fedezte fel a Jupiter ötödik holdját. Ez volt az első eset, hogy új Jupiter holdat fedeztek fel, azóta, hogy Galilei először észlelete a bolygót.

Lick1  reverseLick 1 obverse

Nagyszerű betekintést nyerhetünk a Lick obszervatórium belsejébe egy bronzérem segítségével. Az érem közepét a hatalmas távcső uralja, melynek méretét még hangsúlyosabbá teszi a megfigyelő, akik egy létrán állva néz belel a távcsőbe, és két másik ember, akik karosszékben ülnek. A távcső a kupola nyitott tetején keresztül néz az égre. Köriratban: "THE WARNER & SWASEY CO." (Warner és Swasey Vállalat) és "CLEVELAND OHIO. U. S. A.", alul: "LICK TELESCOPE", azaz Lick távcső.

A hátlapon az előlapon említett vállalat két alapítójának és tulajdonosának balra néző mellképe látható. Köriratban neveik: "WORCESTER REED WARNER · AMBROSE SWASEY". Alul két évszám: 1880-1920, arról tudósít, hogy az emlékérmet az alapítók után elnevezett vállalat megalakulásának 40-ik évfordulójára adták ki.

Az érmet az amerikai szobrász és éremművész Victor David Brenner tervezte, akinek legismertebb munkája a hosszú életet megélt Lincoln 1 centes érme. A művész neve Swasey karja alatt olvasható.