Facebook

Hale-Bopp 1997

A XX. század legfényesebb és legjobban megfigyelt üstököse volt. Rekord ideig, 18 hónapig volt látható szabad szemmel, és ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az 1811-es üstököst, amely csak fele ennyi ideig.

Hale–Bopp-üstökös felfedezése 1995. július 23-án történt, mikor még nagy távolságra a Naptól, és ez már utalt arra, hogy a Nap megközelítésekor nagyon fényes lehet. Két független amerikai megfigyelő fedezte fel, Alan Hale és Thomas Bopp. Ennek ellenére sokkal több német érem készült, mint amerikai.

Az egyetlen Egyesült Államokbeli érem 925-ös finomságú sterling ezüstből készült a szokásos korona átmérővel, 38.6 mm -rel 23.5 gramm súlyban, tükörfényes, proof kivitelben. Előlapján nagyméretű üstökös látható a vidéki táj felett, amit két ember, apa és fia figyelnek meg. A hátoldalon az üstökös, és a Naprendszer belső bolygóinak pályája található. Látható, hogy az üstökös pályája szinte merőleges az ekliptikára, azaz a bolygók pályasíkjára. Feliratként belül a bolygók nevei angolul, az érem anyagának finomsága, és a verdejel látható. Az érmet a Franklin Mint (Franklin Verde) készítette. Köriratban: "HALE-BOPP COMET", azaz Hale-Bopp üstökös és "The biggest & brightest of the 20th century", azaz a 20. század legnagyobb és legfényesebbje. Az évszám lemaradt az éremről.

Hale-Bopp 5 reverseHale-Bopp 5 obverse

A többi érmet német nyelvterületen adták ki. Szintén az évszázad üstököseként aposztrofálja a Hale-Boppot a 35.3mm átmérőjű nikkel érem, melynek előlapján az üstökös kisvárosi táj fölött látszik. Az égen csillagok, csillagképekbe rendezve. Felismerhető a Cassiopeia, a Hattyú, a Pegazus és az Androméda. Alul az üstökös neve: "HALE-BOPP". Hátoldalon - egyelőre ismeretlen - obszervatórium. Az érme kibocsátóját egyelőre nem sikerült azonosítani. Köriratban: "WIR HABEN DEN » JAHRHUNDERT - KOMETEN « GESEHEN", azaz láttuk az évszázad üstökösét, és 1997-es évszám látható.

Hale-Bopp 4 reverseHale-Bopp 4 obverse

A következő érempár egyforma éremképpel, különböző méretben készült. A nagyobbik 999-es ezüstérem átmérője 50mm, súlya 50 gramm. Előlapján az üstökös magja aranyozott. A csillagképek közül a Cassiopeia, az Androméda, és a Perseus azonosított névvel. Alulra a Föld fokhálózatos térképe került. Köriratban felül: "HALE-BOPP DER JAHRTAUSEND-KOMET", azaz ez az érem már az évezred üstökösének mondja a Hale-Boppot. Alul: "ERDNÄCHSTE POSITION 196.6 MIL. KM - 23.3.1997",  megadja a földközelség távolságát és idejét. A hátoldalon az úgynevezett "Flammarion fametszet", melyet valójában ismeretlen művész készített és először Flammarion 1888-ban megjelent könyvében található. Köriratban: "EIN MENSCHHEITSTRAUM DIE ENTDECKUNG DES UNIVERSUMS IM MITTELALTER", azaz az ember álma az univerzum felfedezéséről a középkorban.

Hale-Bopp 3 reverseHale-Bopp 3 obverse

A kisebbik érem csak 35 mm átmérőjű és 20 gramm súlyú. Az éremkép az üstökös mag aranyozásán kívül mindenben megegyezik a nagyobbik darabbal.

Hale-Bopp 7 reverseHale-Bopp 7 obverse

A következő német érem előlapján is látható a Földgömb fokhálózata, azonban távolabb néhány fa is feltűnik. Az égen az üstökös, csillagok közötti útja vastag nyíllal jelölve. A csillagképek közül a Hattyú (Schwan), a Cassiopeia és a Pegazus van azonosítva. A hátoldalon a Földgömb, a Nap és az üstökös látható, míg a körirat szintén az évezred üstökösének hívja a Hale-Boppot. Az érem 999-es ezüstből 40mm átmérővel és 30 gramm súlyban került elkészítésre.

Hale-Bopp 2 reverseHale-Bopp 2 obverse

A következő ezüst érem előlapján a fényszennyezés elől a várostól távolabb húzódó emberek figyelik a csillagok között haladó üstököst. A felirat:"KOMET HALE -BOPP 1997" és "EROBERUNG DES WELTRAUMS", azaz a világűr meghódítása szöveg olvasható. A hátoldalra került Németország térképe a német tartományokkal és azok címereivel. Alul a 999 az ezüst finomságát jelöli, amiből ez a 20 gramm súlyú és 40 mm átmérőjű érem készült. A köriratban: "DEUTSCHLAND" és "EINIGKEIT RECHT UND FREIHEIT" Németország nem hivatalos mottója: "Egység, Igazság, Szabadság" olvasható.

Hale-Bopp 6 reverseHale-Bopp 6 obverse

Rendkívül érdekes az a réz emlékérem, amelyet két város, Zuffenhausen és La Ferte-sous-Jouarre közösen adott ki testvérvárosukká válásuknak 20 évfordulóján, amely pont 1997-ben volt. Az előlapon a zuffenhauseni városháza, előtte a városháza tér szobra. Az épület felett az üstökös. Talán az üstökös még a városközpontból is látszott, vagy csak egy lelkes amatőr csillagász városatya gondolta úgy, hogy a két eseményt összekapcsolja. A Hale-Bopp legközelebb 4380-ban tér vissza, az akkori embereket - ha az üstökös hasonlóképpen látványos lesz is - minden bizonnyal más városkép fogadja majd. Köriratban: "1872 - 1987 IM JAHRE DES KOMETEN HALE-BOPP", azaz a Hale-Bopp üstökös évében. Alul: "125 JAHRE GEWERBE - U. HANDELSVEREIN", az 1872-ben megalakult üzleti szövetségre utal.

Hale-Bopp 1 reverseHale-Bopp 1 obverse

A hátoldalon a két testvérváros címere, nevük, és az 1997 évszám látható. Köriratban felül: "90 JAHRE STADTERHEBUNG", azaz 90 éve vált várossá, alul: "20 JAHRE PARTNERSCHAFT", azaz 20 éve partnerség.