Facebook

Kolumbusz holdfogyatkozása 1504

Kolumbusz Kristóf, annak érdekében, hogy rábírja a jamaicai bennszülötteket saját maga és emberei ellátásának folytatására, sikeresen félemlítette meg a bennszülötteket azzal, hogy pontosan előrejelezett egy holdfogyatkozást, a német csillagász Regiomontanus csillagászati tábláinak segítségével.

 

Lunar eclipse 1504 obverse

A British Virgin Szigeteken 1992-ben kiadtak egy emlékpénzt, Amerikai felfedezésének 500. évfordulójára kiadott sorozat egyik darabjaként, melynek előlapja holdfogyatkozást ábrázol. Az a jelenet látható az érmen, mikor Kolumbusz a fogyatkozást mutatja az őslakosoknak. A történetet a Wikipédiából idézem.

1503 június 3-án Kolumbusz Kristóf két megmaradt hajójával partra vetődött és ott ragadt Jamaicán. Az őslakosok üdvözölték Kolumbuszt és embereit és élelmiszerrel látták el őket, de Kolumbusz matrózai rászedték és meglopták a bennszülötteket. Hat hónap elteltével a bennszülöttek beszüntették a hajósok táplálását.

Kolumbusznak a hajó fedélzetén megvolt Abraham Zacuto almanachja és abban a csillagászati táblák az 1475-1506 évekre terjedő időszakra. A könyvet használva észrevette, hogy egy holdfogyatkozás napja közeleg. Ezt az információt előnyére tudta fordítani. Az adott napon találkozót kért a bennszülöttek vezetőjétől, a Cacique-től, és azt mondta neki, hogy Istene haragszik amiatt, ahogy a helyi emberek bánnak Kolumbusszal és embereivel. Kolumbusz azt mondta, hogy Istene egyértelmű jelét fogja adni nemtetszésének azzal, hogy a felkelő telihold "haragtól lángolónak" látszik majd. 

Lunar eclipse 1504 reverse

A holdfogyatkozás és a vörös hold menetrend szerint megjelent, és az őslakosok el voltak ragadtatva, és meg is ijedtek. Kolumbusz fia, Ferdinand, azt írta, hogy az emberek:

"kiabálva és siránkozva jöttek a hajóhoz minden irányból, élelemmel megrakodva, kérlelték az Admirálist, hogy járjon közbe mindenképpen az Istennél a nevükben, hogy haragját ne fordítsa ellenük ..."

Kolumbusz bement a kabinjába, hogy "imádkozzék" és a fogyatkozás idejét mérte egy homokórával, nem sokkal mielőtt a 48 perces totalitás véget ért volna, azt mondta a rémült bennszülötteknek, hogy megbocsátást nyernek. Mikor a Hold a Föld árnyékából kezdett kilépni, azt mondta, hogy Isten megbocsátott nekik.

Az érem hátoldala II. Erzsébet angol királynőt ábrázolja, és a kibocsátó neve a British Virgin Szigetek látható. A dátumok 1492-1992 Amerika felfedezésének 500. évfordulójára utal.