Facebook

Meridiánok, passzázsműszerek

A meridiánok, délkörök a földi navigáció fontos része. A GPS műholdak kora előtt egy helyszín hosszúsági fokának meghatározására csak csillagászati módszer állt rendelkezésre. Ezeket a méréseket az úgynevezett tranzit távcsövekkel, vagy más néven passzázs műszerekkel végezték.  Mind a délkörök, mind a megmérésükhöz szükséges eszközök megtalálhatók érmeken és medálokon.

A híres délkör több emlékérmen is megtalálható. Az egyik ilyen egy úgynevezett geocoin. A geocoin érmek - melyek egy újfajta technikai hobbi, a geocaching kellékei, - sokféle témát ölelnek fel. Az előlapon a délkört találjuk a királyi obszervatórium felé nézve. A délkör a falon függőlegesen is folytatódik. Köriratban az obszervatórium neve, Royal Observatory, Greenwich, alul pedig földrajzi koordinátái láthatóak. A délkör hosszúsági foka nem pont nulla, mert Sir George Airy az általa 1851-ben elkészített és felállított új műszerhez rögzítette az új nullpontot, ami a régi délkört 5,79 méterrel nyugatabbra tolta. Ez a eltérés fejeződik ki a nullától való kis különbségben.

greenwich elolapgreenwich hatlap

A hátoldalon a délkör folytatása látszik az épület felől nézve. Köriratban "Prime Meridian of the World" azaz a világ kezdő délköre. Alul és az éremképben lévő betűk a geocaching kellékei, és nem tartoznak az érem tárgyához.

Egy 1984-ben kiadott emlékérem arról emlékezik meg, hogy 1884-ben a Washingtonban rendezett Nemzetközi Meridián Konferencia 22 szavazattal 1 ellenében fogadta el kezdő délkörnek – 0 hosszúsági fok – a greenwichi délkör-távcső objektívjén áthaladó meridiánt, kizárólagos nemzetközi használatra. Az aranyozott fémből készült érem előlapján a Föld térképét átszelő nulladik hosszúsági fokot találjuk. Köriratban "LONGITUDE ZERO" azaz nulladik hosszúsági fok, és "1884 GREENWICH 1984" a már előbb említett két évszám látható.

greenwich prime elolapgreenwich prime hatlap

A hátoldalon az előző érmen is látható, a passzázs műszernek helyt adó épület látszik, az összes ajtóval és a tetővel nyitva, mintegy mérésre kész állapotban. Köriratban: "PRIME MERIDIAN OF THE WORLD", azaz a világ kezdő délköre, alul az "EAST WEST", kelet, nyugat látható.

Libéria érdekes emlékérmet adott ki a 2000. év kezdetét megünneplendő. Az előlapján a greenwichi meridiánnal, és a kétezres számmal, melyet úgy helyeztek el, hogy a három nulla az alap délkörkör fokát, percét és másodpercét jelentse. Az érme névértéke 1 dollár, a perem mellett körben a világ híres épületei láthatók.

greenwich liberia elolapgreenwich prime liberia

Az érme hátlapján libéria címere és felirat látható: "REPUBLIC OF LIBERIA 1 DOLLAR". A kiadás éve 2000 szintén látható.

Nem csak a nullás délkör híres. A 15° meridián a Közép Európai Időzóna közepe. A német Görlitz város ezen a meridiánon fekszik, és erre büszke is. Egy 40 mm átmérőjű bronz emlékérmet adtak ki, amely a  15°0 hosszúsági és 51° 10' N szélességi fok metszését mutatja. A felirat: "STADT AM 15. MERIDIAN", azaz város a 15. szélességi fokon. A város címerét szintén ábrázolták. Alul a felirat: "DIE IN DER DDR GÜLTIGE MITTELEUROPAISCHE ZONENZEIT (MEZ) STIMMT IN GÖRLITZ MIT DER SONNENZEIT ÜBEREIN.", azaz ahol a közép európai idő (KÖZEI) megegyezik a Nap által mutatott idővel az NDK-ban.

gorlitz elolapgorlitz hatlap

A hátlapon az egykori NDK és a város címere látható egy híd fölött ábrázolva. Köriratban: "GÖRLITZ - STADT AN DER ODER - NEISSE - FRIEDENSGRENZE", azaz város az Oder–Neisse békehatár mentén.

Egy másik híres délkör, amit az olasz születésű francia csillagász Giovanni Domenico Cassini határozott meg Bologna-ban. A bologna-i San Petronio Basilica rejti ezt a vonalat, amely még ma is látható. Az ezüstözött emlékérem előlapján Cassini jobbra néző portréja látható. Köriratban: "IO · DOM · CASSINVS · ARCHIGVM · BONON · PRIMAR · ASTRON · ET · R · ACAD".

bologna elolapbologna hatlap

Az érem hátlapján a San Petronio Basilica keresztmetszeti képe és a meridán vonala látható. Az érmen azt a pillanatot látjuk, mikor a Nap egy lyukon át saját magát a délvonalra vetíti, délben. Felirat felül: "FACTA · COPIA · COELI". Alul "BONON", azaz Bologna és a dátum "M·DC·VC", 1695. Cassini később Párizsba ment és ott királyi csillagászként dolgozott 40 évet. Ez idő alatt Cassini hosszúsági fok mérési módszerét Franciaország területének pontos felméréséhez használták. Az ország a mérések során sokkal kisebbnek bizonyult, mint az gondolták korábban, ezért a király úgy tréfálkozott, hogy a csillagászai több területet vettek el tőle, mint az ellenségei.

A kijevi csillagda épülete egy 2010-ben kiadott rendkívül szép kivitelű 5 hrivnya névértékű emlékpénz előlapján látható. Az épület alatti felirat négy sorban "АСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ / КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО / УНІВЕРСИТЕТУ / ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА" azaz a Tarasz Sevcsenkóról elnevezett Kijevi Nemzeti Egyetem Csillagászati Obszervatórium. Körirtaban: "НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ", azaz Ukrán Nemzeti Bank, értékjelölés: "5 ГРИВЕНЬ" és a 2010-es évszám látható.

Kohoutek 1 reverseKohoutek 1 obverse

A hátoldalon a kijevi meridián passzázsműszerét látjuk, háttérben a csillagos éggel az obszervatórium nyitott tetején keresztül. A felirat: "КИЇВСЬКИЙ МЕРИДІАН · 1845", azaz kijevi meridián 1845, az alapítás évére utal. Az érmét a csillagvizsgáló 165. születésnapjára adták ki.

A XVII-XVIII. században számos európai város hosszúságát megmérték. Hatvani István orvosdoktor, matematikus, és a Debreceni Református Kollégium tanára volt. Ő volt az aki a kollégium földrajzi koordinátáit 1757 Június 21-én megmérte, ahogy az az öntött emlékéremről leolvasható. Az érem előlapján a kollégium épülete látható két egymást metsző vonallal, melyek a Hatvani kimérte hosszúsági és szélességi körök. Az érem egy díjérem, amit a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) HAJDÚ-BIHAR MEGYEI SZERVEZETE adott ki. Az éremművész Tóth Sándor, akinek szignója a bal oldalon a dátum alatt látható.

debrecen elolapdebrecen hatlap

A hátlapon Hatvani István portréja látható. A felirat: "HATVANI ISTVÁN DÍJ".