Facebook

Juvisy-sur-Orge

Juvisy-sur-Orge Csillagvizsgálót, vagy másik nevén Camille Flammarion Csillagvizsgálót 1883-ban Camille Flammarion alapította Juvisy-sur-Orge-ban.

1882-ben Camille Flammarion egy régi posta házat kapott egyik rajongójától, a gazdag Bordeaux-i kereskedő Louis-Eugène Meret-től, aki örökösök nélkül hunyt el. Flammarion gyorsan csillagvizsgálóvá alakította az épületet. A bejárati kapu fölé a "ad veritatem per scientam" vésték, aminek jelentése "az igazságért a tudománnyal". A csillagvizsgálót több mint fél évszázadon keresztül használták, az észleléseket Camille Flammarion és csillagász barátai végezték, és ezáltal Juvisy városát a tudományos kutatás központjává tették. A korszak a második világháború végéig tartott. A 605 Juvisia kisbolygót Juvisy-sur-Orge-ról nevezték el.

A 74,5 x 58 mm-es bronz plakett előlapján az alapító Camille Flammarion félig jobbra néző portréja látható. Neve alatt a felirat: "FONDATEUR DE LA SOCIETE ASTRONOMIQUE DE FRANCE", azaz a Francia Csillagászati Társaság alapítója. Nyaka előtt dátum "MCMXLII", azaz 1942 látható. Mögötte az éremművész szignója "ABEL LA FLEUR - SCULPT -", azaz Abel Lafleur szobrász (1875-1953).

Juvisy 1 reverseJuvisy 1 obverse

A hátlap a fák között álló csillagvizsgáló homlokzatát mutatja. Kis kapitális betűkkel alatta a név: "OBSERVATORIE FLAMMARION JUVISY 1863", azaz Fallmaroin Csillagvizsgáló Juvisy 1863. Felül két dátum: 1842 Flammarion születési éve, és 1942 az érem kibocsátás éve látható. A felirat hét sorban: "A CAMILLE FLAMMARION POUR COMMEMORER LE CENTENAIRE DE SA NAISSANCE", azaz születése századik évfordulójának emlékére. Alatta bal oldalon az érem elkészítőjének a párizsi pénzverdének a jele, jobb oldalon újra a dátum "MCMXLII", azaz 1942 található. Alul az obszervatórium bejárati kapuja fölött látható mottó: "AD VERITATEM PER SCIENTAM", azaz "az igazságért a tudománnyal".