Facebook

Paisley

A Coats csillagvizsgáló az Egyesült királyság négy bemutató csillagvizsgálóinak egyike, melyek Skóciában vannak. A Renfrewshire-beli Paisley-ben található.

Coats csillagvizsgáló történetét saját honlapján olvashatjuk (lásd lent), ahonnan a következő két bekezdést idézünk. A Paisley Philosophical Institution 1880-as rendes éves közgyűlésén javasolták, hogy a társaságnak egy csillagászati távcsövet kéne vásárolnia, és azt a új és bővülő múzeum-könyvtár komplexumon elhelyezniük. A Ferguslie-beli Thomas Coats, az elnökség tagja felajánlotta, hogy mentesíti az intézetet a felmerülő költségektől és a Galsgow Egyetem tanárának, Grant professzornak a segítségével egy 5 hüvelyk átmérőjű ekvatoriális távcsövet vásároltak a York-i Thomas Cooke and sons cégtől.

Coats biztosította az anyagi hátterét, hogy a Sir Peter Coats által korábban a múzeum és könyvtár bővítéséhez megvásárolt földön, a jelenlegi Oakshaw-n a műszer elhelyezésére épületet emeljenek. Az alapkövet 1882 márciusában rakta le Thomas Coats, aki a csillagvizsgáló alapítványát is létre hozta £2,004 összeggel. 1883 októberében a John Honeyman által tervezett, az ország korának az egyik legjobban felszerelt kis csillagdáját hivatalosan átadták a közösségnek. Sajnos Thomas Coats-t betegsége távol tartotta az épület megnyitó ünnepségétől és két hétre rá meg is halt. Az alapítványi kurátorok további eszközöket adtak a már meglévők mellé, és további £2,000 ajándékoztak az alapítványnak. 

Az obszervatórium alapításáról bronz érem kiadásával emlékeztek meg. Az előlapon a csillagvizsgáló épületét ábrázolták. A felirat felül: "OBSERVATORY PAISLEY" azaz Paisley Csillagvizsgáló.

Paisley 1  reversePaisley 1 obverse

A hátlap Thomas Coats balra néző portréját mutatja. Feliratként neve és az 1883-as évszám látható.

Manapság a Renfrewshire önkormányzata £100,000 összeget költ a Coats Csillagvizsgáló javítására és felújítására. A részletek az önkormányzat honlapján olvashatók.