Facebook

Nürnberg

Az első európai állandó csillagvizsgálót Nürnbergben alapították.

Regiomontanus csillagvizsgálót alapított Nürnbergben, és letelepedéséről így írt egy barátjának 1471 július 4-én kelt levelében: "Mostanában megfigyeléseket végeztem Nürnberg városában… amelyet nem csak azért választottam állandó lakhelyemül, mert rengeteg eszköz áll rendelkezésre, főleg csillagászatiak amin az egész tudomány alapul, de azért is, mert nagyon könnyű innen a kapcsolatot tartani a világban szétszórt tanult emberekkel, mert ez a hely Európa közepének tekinthető az átutazó kereskedők miatt."

Ezt a dátumot használták fel egy mindössze 26 mm átmérőjű kis ezüst emlékérem kiadására 1971-ben, az obszervatórium alapításának 500-ik évfordulóján. Az előlapon az alapító, Regiomontanus félig balra néző portréja jelenik meg. Bal oldalán születési éve 1436, a jobb oldalon a halálozási 1476 található. A köriratban felül nevének eredeti és latinos változata "JOHANNES MÜLLER • REGIOMONTANUS", alul " • ASTRONOM UND MATHEMATIKER •", azaz csillagász és matematikus. Vállán az érmét alkotó ezüst finomsága (986) került feltüntetésre.

Nurnberg 1  reverseNurnberg 1 obverse

A hátlapon az obszervatórium mai képe dominál. A csillagvizsgáló a Rechenberg-ben áll már több mint 70 éve, és a nevén kívül nem sok köze van a Ragiomonanus által épített magán észlelő hellyel. A nürnbergi csillagdát Regiomontanus Csillagvizsgálónak (Regiomontanus Sternwarte) hívják. Köriratban: 1471 ERRICHTET REGIOMONTANUS I. DEUTSCHE STERNWARTE", azaz 1471-ben építette Regimontanus az első német csillagvizsgálót. Belső körben az épület fölött: : "STERNWARTE NÜRNBERG", "500 JAHRE", azaz a Numberg Csillagvizsgáló 500 éves. Az ezüst finomsága (986) ezen az oldalon is jelölt az épület alatt.