Facebook

Ausztrália

Ausztrália nagyon aktív volt a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 emlékpénzeinek kiadásában.

Az első emlék 1 dolláros pénzérme előlapján a CSIRO Parkes rádiótávcsövet látjuk, amit másként csak a "Tányér"-ként (Dish) ismernek. Köriratban: "International Year of Astronomy 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009. Alul a névérték: "ONE DOLLAR", azaz 1 dollár.

australia 1 hatlapaustralia 1 elolap

A hátlap az ausztrál pénzek szokásos mintáját követi. Az emlék 1 dolláros érme ugyan olyan anyagból készült, mint a szokásos 1 dollárosok.

A másik 1 dolláros emlékpénz ezüstből készült. Az előlapján egy pár észlel távcsővel. A Dél Keresztje csillagképet szintén ábrázolták, míg a hátteret az Orion ködről készült színes fotó szolgáltatja. A Lófej köd világosan látható a távcső mechanika előtt. Köriratban: "INTERNATIONAL YEAR OF ASTRONOMY 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009.

australia 2 hatlapaustralia 2 elolap

A hátlap az ausztrál pénzek szokásos mintáját követi a névértékkel, a felirat: "ELIZABETH II · AUSTRALIA 2009 · 1 DOLLAR · ".

A harmadik 1 dolláros érme előlapja a CSNÉ 2009 hivatalos logójára emlékeztet. A csillagok ismét a Dél Keresztjét adják ki. Felirat alul: INTERNATIONAL YEAR OF ASTRONOMY 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009.

australia 3 hatlapaustralia 3 elolap

A hátlap ismét az ausztrál pénzek szokásos mintáját követi a névértékkel, a felirat: "ELIZABETH II · AUSTRALIA 2009 · 1 DOLLAR · ".

A negyedik emlékpénz teljesen különbözik az előzőktől. Az előlapon a perem körül a "világ halszem optikán keresztül" témát követi. Felismerhető a párizsi Eiffel torony, Stonehenge, a Sidney-i operaház, stb. A közepe lyukas és meteorit darabokat tartalmaz. Köriratban: "INTERNATIONAL YEAR OF ASTRONOMY 2009", azaz a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009.

australia 4 elolapaustralia 4 hatlap

A hátlap ez esetben nem követi az ausztrál pénzek megszokott mintáját. Egy stilizált Napot és koncentrikus köröket ábrázoltak. A felirat: "ELIZABETH II" és "AUSTRALIA 2009" és "5 DOLLARS". Az 50 mm átmérőjű, 50 gramm súlyú érem 999-es finomságú ezüstből készült. A vésnök Wojcieh Pietranik volt.