Facebook

Kína

A Csillagászat Nemzetközi Évét Kínában egy napfogyatkozás koronázta be. Emellett külön emlékérmet is kiadtak a CSNÉ 2009-nek szentelve.

A 100 mm átmérőjű, hatalmas és nehéz bronz emlékérem előlapján a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 hivatalos logója látható. Az angol szöveg "THE UNIVERSE" és "YOURS TO DISCOVER" kínaiul is meg lett ismételve egy sorral lejjebb. Jobb oldalon Galileo Galilei portréja látható, felette a Holdat ábrázolták. A bal oldalon a Szaturnusz látható. Az éremnek szabálytalan alakja van, aminek jelentése akkor derül ki világosan, ha az érmet megfordítjuk.

kinahatlapkinaelolap

A hátoldal egy emberi kezet formáz, amint a lencsés távcsövet tart. Az objektívben egy ember szeme tükröződik, amint az univerzumot, a csillagokat és ködöket megfigyeli. Félelmetes és észbontó tervezés.

Kína az eseményről, és a napfogyatkozásról, amely az országot ugyan abban az évben átszelte, egy másik 70 mm-es érem kiadásával is megemlékezett. Az előlapon a sárkány éppen munkában, igyekszik felfalni a Napot. A háttérben látható a Föld térképére rajzolva a fogyatkozás fázisai, és láthatósága a földfelszín különböző pontjairól. Alul a felirat "July 22 Solar Eclipse, International Year of Astronomy 2009" nem csak a napfogyatkozásról emlékezik meg, hanem arról is, hogy mindez a Csillagászat Nemzetközi Évében, 2009-ben történt. A hátoldalon a 2009-es felirat látható, az első nullában egy madár, a másodikban egy béka, míg a hatalmasra nőtt 9-es szárába a fogyatkozást néző embereket rajzolta a művész. A 9-es fejében a napkorona látható. A kettő között a fogyatkozás különböző fázisai kaptak helyet.

2009hatlap

2009elolap

 

 

 

total2009

A totalitás Kínát átszelő sávja az 2009 július 22-i teljes napfogyatkozáskor