Az 1618-as év üstököse

Az 1618-as évben legalább három üstökös rémisztgette az embereket. És ugyanekkor kezdődött a 30 éves háború is.

A fényes üstökös történelmi hátterét David L. Walter kiválóan leírta 1890 áprilisában az Americal Journal of Numismatics Volume XXIV. No. 4-ben megjelent cikkében. Ugyanebben megadta az érem pontos leírását, és a különböző változatokat is.comet 1618 obverse Legalább három fajta üstökös zsetont adtak ki. Az első típust az augusztusi üstökösről verték. A második típus - amit itt részletesen leírunk - tartalmazza a 1618 november 19-i dátumot. Létezik egy harmadik típus is, mindenféle dátum nélkül, amit valószínűleg egy harmadik üstökös miatt adtak ki. Javaslom az érdeklődő olvasónak az eredeti közlemény elolvasását, ha lehetősége van. Itt most idézek a műből, saját fordításomban. (Az idézett részek dőlt betűkkel):

Előlap. Koszorú formájú körben, melynek alján és tetején egy-egy rozetta van, az üstökös délnyugati irányba halad (ezen az érmen) alatta egy vonal és szöveg: ANNO 1618 - 19 NO. (1618, November 19);  a koszorún kívül díszes ornamentika a sarkokban.

Hátlap. Dupla körön belül imádkozó kezek, nád, füstölgő gyertya, a kezek nincsenek alátámasztva, mintha a vízből emelkednének ki. Köriratban dupla kör között:  KEINS WIRT VERSERT WER GOTT RECHT EHRT  (Nem érheti baj azt ki helyesen dicséri az Urat). Alul a szelvényben ESA. 24.comet 1618 reverse

Ahogy Walter úr leírja a legtöbb zseton, amit az augusztusi üstököshöz kiadtak Ézsaiás 42 : 3 versére hivatkozik, aminek szövege, "Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertyabelet nem oltja ki, a törvényt igazan jeleníti meg." Ez a szöveg tökéletesen illik az éremképhez. Vésnöki hibának köszönhető, hogy ezen a zsetonon rosszul szerepel, mint Ézsaiás 24, azaz felcserélve a 2 és a 4. 

És most lássuk mit ír Walter úr a zseton történelmi hátteréről.

Ez az az üstökös, amelynek hatásáról Van Loon (II, 103), beszél, és idézi Merc. Franc.-ot 1618-ra, és Brandt "A reformáció története" (Holland nyelvű) munkáját, melyben leírja, hogy a "szörnyű üstökös, amely összezavarta az emberek lelkét, sötétvörös csóvája volt, és a Mérleg csillagképtől a Medvéig terjedt és tizennyolc nap alatt hatvannégy fokot haladt az égen.  Ugyanez az üstökös volt a tárgya Nicholas Mulerus professzor holland nyelven írt Groningenben kiadott könyvének, melynek címe "The Celestial Trumpet of the year MDCXIIX" (sic.)  azaz az 1618-as év égi hírnöke. A következő év elején másik könyv is megjelent, az Államok Képviselőházi Tanácsadójának hozzájárulásával, amely az üstökös és Hollandia dolgainak összefüggéseit tárgyalta. Ez többek között néhány verset is tartalmazott. Holland nyelven íródott, szerzőjének néhányan Jacques Katsot, Middleburg nyugdíjas tanácsadóját vélik. Nyilvánvaló, hogy nem az augusztusi üstökösről szól,  és bár a november 19-i üstökös szóba jöhet, a dátum alapján valószínű, a november végi nagy üstökösről, amely decemberben, sőt 1619 januárjában is látszódott, írta a nagy tudású szerző.

Sir Isaac Newton szerint négy üstökös tűnt fel 1618-ban, és "valószínüleg a második és a negyedik ugyan az volt". Így beszél az utolsóról: "1618-ban, novemberben, rémhír terjedt, el egy napkeltei fényes sugárról, ami egy üstökös csóvája volt, amely maga még a napsugarak fényessége mőgé rejtőzött. November 24-én és attól a naptól fogva az üstökös maga is megjelent fényesen, a feje és a csóvája rendkívül ragyogott. A csóva hossza kezdetben 20 vagy 30, december 9-ig növekedett, mikor már 75 lett, és sokkal halványabb és hígabb lett mint kezdetben."  Úgy tűnik, hogy 1619 januárjában még látható volt.