Kohoutek üstökös 1973

A Kohoutek üstökös megérkezését fokozott várakozás előzte meg. A sajtó hamar az évszázad üstökösének kiáltotta ki. A felfokozott várakozások azonban nem igazolódtak, a látványosság elmaradt. Ennek ellenére sok emlékérem készült.

A Németországban kiadott emlékérem előlapján a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars, valamint az üstökös Nap körüli pályája látható, bizonyos időpontokban a pályán elfoglalt helyük megjelölésével. A felirat "BAHN DES KOMETEN KOHOUTEK 1973 IM SONNENSYSTEM" szintén erre utal. A hátlapon egy díszes asztrolábium és felirat "ASTROLABIUM A· D· MDXXXII" azaz az 1532-es évszám látható.

Kohoutek 1 reverseKohoutek 1 obverse

Egy másik emlékérem előlapján Luboš Kohoutek félig balra néző portréja látható. Talán ez az egyetlen érem, amin a felfedező cseh csillagász arcképe megtalálható. Bal oldalon csillagászati távcső, a jobbon stilizált üstökös képe. Alul a csillagvizsgáló neve "HAMBURG OBSERVATORY". A Hamburg csillagvizsgáló története 1802-ben kezdődött. 1906-ban a növekvő fényszennyezés miatt a kijjebb eső Bergedorfba helyezték át az obszervatóriumot, amely ma is működik. Kohoutek ebben a csillagvizsgálóban dolgozott 2001-ben történt visszavonulásáig. A hátlapon a Föld az amerikai  kontinenssel felénk fordulva. Ebből és az angol nyelvű feliratból arra lehet következtetni, hogy az érmet az Egyesült Államokban adták ki. A föld felett az üstökös látható. Köriratban: "COMET KOHOUTEK 1973 - 74" és "COMET OF THE CENTURY" azaz az évszázad üstököse felirat látható.

Kohoutek 1 reverseKohoutek 1 obverse

A többi emlékérem biztosan az Amerikai Egyesült Államokban készült. Némelyek többféle méretben és anyagból. Az első azt a tényt jeleníti meg, hogy az üstökös 1973 december 28-án volt napközelben, így igazi karácsonyi és újévi üstökösnek mondható. Az előlapon a Télapó utazik üstökösön a rénszarvas szán helyett. Mögötte a holdsarló, előtte a Föld az észak-amerikai kontinenssel látható. Felette a felirat: "MERRY CHRISTMAS 1973", azaz boldog karácsonyt 1973. Alul a "VIA COMET KOHOUTEK" felirat kapott helyett. A hátoldalon az üstökös már távolodóban, rajta egy gyermek ül trombitával. A felirat is más felül: "HAPPY NEW YEAR 1974", azaz boldog új évet 1974 látható. Alul a felirat megegyezik az előlapéval. Jobb oldalon az érem fizikai adatai láthatók, azaz hogy egy uncia súlyban 999-es finomságú színezüstből készült.

Kohoutek 2 reverseKohoutek 2 obverse

A másik téglány aranyozott bronzból készült. Előlapján az űrben száguldó üstökös és a Föld az amerikai kontinenssel felénk fordulva látható. A felirat az üstökös nevén és az 1973-as dátumon kívül a "SKY SPECTACULAR" szöveget tartalmazza, azaz égi látványosság. A hátoldal meglehetősen egyszerű, a kibocsátóra utal: "MINTED BY THE LINCOLN MINT" azaz a Lincoln Verde készítette. Alul a súly 1 OZ. azaz 1 uncia látható.

Kohoutek 3 reverseKohoutek 3 obverse

 

A következő emlékérem szintén tégla formájú, de álló elrendezésű.

Kohoutek 4 reverseKohoutek 4 obverse

 

Az előlapon a középpontban a Nap, körülötte a földpálya, jobb oldalon a Földdel, és az üstökös pályája bal felül az üstökös képével. Felül az üstökös neve, alul a hivatalos megjelölése 1973f. A hátoldal tetején ezek az adatok ismétlődnek. Középen felirat: "THE FRONT SIDE SHOWS THE PATH AROUND THE SUN. COMET FIRST SEEN ON MARCH 7, 1973" arról tudósít, hogy az előlapon a pálya látható a Nap körül, és először 1973 március 7-én volt látható az üstökös (ekkor fedezte fel Luboš Kohoutek). Kis betűkkel az anyag, a finomság és az érem súlya látható, 999-es ezüstből készült egy uncia súlyban. Végül alul a verde neve "THE HARTFORD MINT" látható.

 

 

A következő szintén álló tégla alakú érem már felsőfokban beszél az üstökösről.

Kohoutek 5 reverseKohoutek 5 obverse

 

Az előlapon az üstökös görbülő csóvája alatt a következő feliratot találjuk: "I SAW THE BRIGHTEST COMET IN RECORDED HISTORY. KOHOUTEK'S COMET. VISIBLE NOVEMBER 1973 THROUGH JANUARY 1974.", azaz láttam az írott történelem legfényesebb üstökösét; a Kohoutek üstökösét; látható volt 1973 novemberétől 1974 januárjáig. Ma már tudjuk, hogy az üstökös nem szolgált rá a megelőlegezett bizalomra. A hátoldal egyszerű, felül egy üres kör, alatta a felirat "ONE TROY OUNCE" és ".999 FINE SILVER PROOF" azaz 1 troy uncia súlyban 999-es finomságú ezüstből készült proof minőségben. Alul a verdére utaló jelzés MEM és az 1974-es dátum látható.

Kör alakú érmék is kibocsátásra kerültek az Egyesült Államokban az üstökös feltűnése alkalmából. A Franklin Verde érme 925-ös finomságú ezüstből és kisebb, 10 mm-es átmérőjű platinából is készült egyforma éremképpel. Az előlapon látványos kettős csóvájú üstököst örökített meg (az egyelőre ismeretlen) művész. A hátoldalon a Nap és körülötte az üstökös és a Föld pályája. Mindkettő megnevezve. Alul a felirat az üstökös hivatalos elnevezése "COMET KOHOUTEK 1973f".

Kohoutek 6 reverseKohoutek 6 obverse

A chicagoi Adler Planetárium is kiadott emlékérmet az esemény alkalmából, a hátoldalon a planetárium jellegzetes épületével. Az előlapon az üstökös a sugárzó Nap felé halad. Alul felirat: "COMMEMORATING THE COMING OF COMET KOHOUTEK 1973-1974" azaz a Kohoutek üstökös eljövetelének emlékére 1973-1974. Mellette a Föld az amerikai kontinenssel felénk fordulva. Az érem ezüstből és bronzból is készült.

Kohoutek 7 reverseKohoutek 7 obverse