Az előző évezred utolsó napfogyatkozása 1999 (román és török)

Az 1999-es napfogyatkozás kelet felé Románián és Törökországon haladt át. Mindkét ország adott ki emlékpénzeket az eseményre.

Romániában öt darabból álló emlékérem sorozatot is kiadtak az eseménnyel kapcsolatban. Az első érem előlapján az oroszlánon ülő Nap eltér minden más érem hagyományos képétől. A felirat "SOARELE CALARIND PE UN LEU, IN CALATORIA SA DIURNA (DUPA T. PAMFILE)" melynek fordítása még várat magára, de feltehetően egy Tudor Pamfile (román író) idézet. A hátoldali kép két félből tevődik össze. A bal oldalon a Hold a Nap előtt, a jobb oldalon a román Athenaeum épülete látható. Az éremművész Maximilian Fotija volt, akinek szignója (MF) a hátoldalon található.

r1999hatlap 1

r1999elolap 3

A második érem a román csillagász, Nicolae Coculescu portréját ábrázolja a Román Akadémia Csillagvizsgáló Intézetének épülete fölött. A hátlap a fogyatkozás sávját mutatja Románia térképe fölött.

r1999hatlap 1r1999elolap 3

A harmadik érem a bukaresti román Athenaeum épületet fölött a Napot mutatja a totalitás fázisában. A hátlapon a fogyatkozás sávját mutatja Románia térképe fölött, kicsit másképp mint az előző.Mind a második, mind a harmadik érem  a Román Pénzverde éremművészének, Codrut Ciobanescu (CC szignóval jelölve) munkája.

r1999hatlap 4r1999elolap 4

A negyedik éremre Vasile Urseanu admirális portréja került, a később róla elnevezett Amiral Vasile Urseanu Csillagászati Obszervatórium épülete fölé. A hátlap a második érem hátlapjával megegyező. Ezt és a következő emlékérmet is Vasile Gabor éremművész tervezte.

r1999hatlap 5r1999elolap 5

Az ötödik érem a fogyatkozás pontos dátumát adja meg, és az árnyék be- és kilépésének időpontját Románia területére. Érdekességképpen a Románia felirat O betűje egyben az elfogyott Napot is ábrázolja. A hátlap a második érem hátlapjával megegyező. Mind az öt érem 37 mm átmérőjű és 23-24 gramm súlyú. Az emlékérmek aranyozott tombakból készültek, de létezik ezüstből készült szett is. Ezer darab szett készült tombakból, míg ezüstből csak 200. Mind az öt érmen feltűnik a felirat: "ECLIPSA TOTALÁ DE SOARE", azaz teljes napfogyatkozás.

r1999hatlap 6r1999elolap 6

Egy másik érem - feltehetőleg egy turista szuvenír - a fogyatkozott Napot ábrázolja a Törcsvári kastély (Castelul Bran) fölött az előlapján. A kastély Drakula otthonaként is ismert. A hátlapon Drakula gróf képzeletbeli portréja látható. A vésnök ismét Vasile Gabor volt, akinek szignóját (V. G.) szintén megtaláljuk a hátlapon.

r1999hatlap 7r1999elolap 7

Kétféle forgalmi pénz is kiadásra került. A 2000 Lei értékű pénz az első európai polimer "papír" pénz volt. Az alumínium 500 Lei pénzérme szintén kétféle változatban készült. A nagy mennyiségben forgalomba került pénz látható a képen, de létezik egy ritkább változat is, ahol az egyik oldalon egy obszervatórium képe látható.

r1999elolap 2r1999hatlap r2

 

Törökország kétféle emlékpénzt is kiadott, mindkettő 4 millió lira értékben. Az elsőn a fogyatkozást figyelő emberek csoportja látható és a totalitás fázisa.

t1999elolap 1t1999hatlap 1

A másodikon felül a fogyatkozás különböző fázisai, alul pedig Törökország térképe a fogyatkozás vonalába eső főbb városok neveivel látható.

t1999elolap 2t1999hatlap 2

 

total1999 t

A totalitás sávja Románia és Törökország térségében az 1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozáskor