A Jilin meteorit zápor

Kína 2011-ben emlékérmet adott ki a 35 évvel korábban , 1976-ban hulló meteorit zápor emlékére.

Jilin meteorit múzeum honlapjáról: "1976 március 8-án 15:02:36-kor ritka meteorit zápor hullott a Yongji megyében, Jilin külvárosában, Jilin provinciában, amit azóta Jilin Meteorit Zápor néven ismernek. Az volt a világ legnagyobb meteorit zápora, amely a legnagyobb számú (138 darab) és legnagyobb súlyú (több mint 2700 kg összességében), és a legnagyobb területet érintő (500 négyzetkilométer) volt."

2011 március 8-án, a 35-ik évfordulón Kína emlékérmet adott ki a Jilin meteorit zápor emlékére. A mindösszesen 1000 példányban kiadott emlékérem előlapjához egy darabka meteoritot erősítettek.

Az 50 mm átmérőjű ezüstözött réz-nikkel érem előlapján csendes, éjszakai vidéki tájat látunk, ami fölött több fényes tűzgömb látható. A föld felszínéhez erősítették a meteorit egy darabkáját. A felirat kínaiul van.

jilin 1 hatlapjilin 1 elolap

A hátlapon Kína meteorit szakértőjét Zhang Baolin urat ábrázolták, a Beijing Planetarium munkatársát. Éppen egy meteorit darabkát tanulmányoz. A hat ábra a perem mentén régi kínai meséket ábrázol: HouYi lelövi a Napot, Chang'e a Holdra repül, madarak a Napon (napfoltok), stb. Zhang Baolin szerint ezek a mesék a meteorit záporral kapcsolatosak.