Nap- és holdfogyatkozások Európából 1990-2000

Tíz év nap- és holdfogyatkozásainak teljes listája, pontos időpontokkal, koordinátákkal és magyarázatokkal, igazi német precizitással.

holdfogyatkozás 1990 r

holdfogyatkozás 1990 o

 

Az érem előlapján az Európából látható napfogyatkozások listája szerepel a köriratban, míg az érem közepre Európa térképére rajzolva a totalitás sávjai és időpontjuk került. Az érem feliratának külső köréből megtudhatjuk, mikor figyelhetünk meg Napfogyatkozást: "ENTSTEHEN BEI NEUMOND . WENN SONNE . MOND . ERDE MAHE EINER GERADEN LIEGEN", azaz újholdkor figyelhető meg, mikor a Nap, a Hold és a Föld egy vonalba sorakozik fel. A kívülről második kör cikkekre van osztva, mindegyikben egy-egy napfogyatkozás pontos dátuma szerepel. A közvetlenül az adott dátum alatti körcikkben három rövidítés a fogyatkozást jellemzi. Ahogy a legbelső körben lévő szöveg elmagyarázza N. jelenti az északi félgömbről (NORDHALBKUGEL) E. az Európából, D. a Németországból látható fogyatkozást. A fogyatkozás típusa lehet teljes (to. azaz TOTAL), gyűrűs (ri. azaz RINGFÖRMIG) vagy részleges (pa. azaz PARTIELL). Végul a harmadik paraméter a legnagyobb fázis idejét mutatja órában. A középen lévő térképre a három legjelentősebb fogyatkozás sávja került fel.

A hátoldalon hasonló szisztémával az Európából látható holdfogyatkozások listája látható. Az esemény geometriai magyarázata is hasonló: "ENTSTEHEN BEI VOLLMOND . WENN SONNE . ERDE . MOND MAHE EINER GERADEN LIEGEN", azaz teliholdkor figyelhető meg, mikor a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba sorakozik fel. Mivel a holdfogyatkozások - a napfogyatkozásokkal ellentétben - mindenhonnan megfigyelhetők, ahonnan a Hold éppen látszik, így nem került fel erre az oldalra a láthatóság helye, csak, hogy részleges vagy teljes, és a maximális fázis ideje. Az éremoldal közepén a Hold felénk néző oldala látható a tengerekkel és becsapódási kráterekkel.

Az éremről az is megtudható, hogy Európából a kérdéses 11 éves időszakban 9-9 nap- és holdfogyatkozás volt látható.