Érmepár, amiből távcső készíthető

Palau rendkívüli érmepárt adott ki 2008-ban a távcső felfedezésének 400-ik évfordulójára.

Ami az érmeket különlegessé teszi az az, hogy optikai lencséket foglalnak magukba. Egyikük pozitív, a másik negatív lencsét. E két lencsét felhasználva úgynevezett Galilei távcsövet építhetünk. Az érmeket megfelelő távolságba tartva egymástól kis távcsövet építhetünk, amit megfigyelésre is használhatunk.

Az első érme előlapja Hans Lippershey-t ábrázolja, a távcső (egyik) felfedezőjét. Valójában nem Galilei volt az első aki távcsövet készített, néhány optikus Hollandiában megelőzte őt. (De az már Galilei volt, aki a távcsövet csillagászati megfigyelésre használta a történelemben először 1609-ben. Ez a fajta távcső egy pozitív lencsét tartalmaz objektívként , és egy negatívat okulárként, ezért ezt a fajta távcsövet Galilei-féle távcsőnek nevezték el. Lásd a Távcső történetét) Az éremkép azt az eseményt ábrázolja, mikor Lippershey először helyezte a lencséket megfelelő sorrendbe és távolságra egymástól, létrehozva ezáltal a távcsövet, és először figyelt meg valami földi célpontot - talán egy távolodó hajót. Jobbra tőle az asztalon további lencsék láthatók, míg előtte egy vitorlás hajó látható a tengeren, a nyitott ajtón keresztül. A negatív fókuszú lencse a hajó alatt elhelyezett lyukba lett illesztve . A felirat felül: "400 YEARS OF TELESCOPE", azaz a távcső 400 éve. alul: "HANS LIPPERSHEY", és dátumok 1608, 2008.

2009elolap2009hatlap

A hátlap Palau címerét ábrázolja. Felirat felül: "REPUBLIC OF PALAU".

A másik érme előlapja a távcső 400 éves fejlődésének "zászlóshajóját", Hubble Space Telescope-t (Hubble űrtávcső) mutatja néhány égitest között. Ez az érme pozitív lencsét tartalmaz a Hubble űrtávcső fölött. A felirat felül ugyan az mint az elsőnél: "400 YEARS OF TELESCOPE", azaz a távcső 400 éve. alul: "HUBBLE", és dátumok 1608, 2008.

2009elolap 22009hatlap 2

A hátlap ugyan olyan mint az első érménél, Palau címerét ábrázolja. Felirat felül: "REPUBLIC OF PALAU".

Mindkét pénzérme 925-ös ezüstből készült, 25 gramm súlyú és 38,61 mm átmérőjű. Érvényes fizetőeszköz mindkettő 5 (palaui) dollár névértékben. Mindösszesen 1608 érmepárt készítettek belőlük. A certifikát szerint 4-szeres nagyítású távcső készíthető belőlük.