Mikoviny Sámuel emlékérem

A Mikoviny emlékérem a Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület díjérme, amit nem csillagászok kapnak. Itt csak Mikoviny miatt kerül bemutatásra.

Mikoviny Sámuel ismert magyar matematikus, mérnök, térképész és professzor volt. A Magyar Királyság és a Habsburg Monarchia 18-ik századi vezető tudósa és technológusa. Mint korának polihisztora számos különböző feladaton dolgozott, többek között a bányászat, a kohászat és a térképészet területén is. Mikovinynek jelentős szerepe volt a Magyar Királyság új térképének elkészítésében. Ehhez saját méréseire alapozott, és a feladatot tudományos módszerrel közelítette meg, ami négy alap támaszkodott: csillagászati, geometriai, mágneses és hidrográfiai. A térképezéshez háromszögelési pontokat használt, ezek közül a fontosabbak koordinátáit csillagászati mérésekkel határozta meg. Mikoviny saját délkörét vette figyelembe a Magyar Királyság felméréséhez, a meridianus Posoniensist, ami a pozsonyi vár északkeleti tornyán ment keresztül. Ezek a csillagászati vonatkozások miatt került ez az érem a csillagászati érmek közé.

Az 50 mm átmérőjű aranyozott fémből készült érem előlapján Mikoviny egy asztal előtt ül és méréseket végez. Köriratban: "· MIKOVINY SÁMUEL EMLÉKÉNEK ·" alul születési és halálozási éve"· 1700-1755 ·"

mik1 hatlapmik1 elolap

A hátlapon egy ember - talán maga Mikoviny - áll háttal felénk, miközben dombos tájat figyel. Az éremkép talán legnagyobb eredményét idézi fel a bányászati technológiában. A víztározók, bányászati gépek, öntödék és malmok vezető szakértője volt. Legnagyobb teljesítményének egy kifinomult víztározó rendszer - az úgy nevezett tajchy -  kiépítését tartják, ami az elárasztott bányákból a vizet kiszivattyúzta Selmecbányán, és a helyi ipart energiával látta el. Köriratban: "KIVÁLÓ MUNKÁSSÁGÉRT AZ ORSZ· MAGY· BÁNYÁSZATI ÉS KOHÁSZATI EGYESÜLET".