Lorimer emlékérem

A Lorimer medál az Edinburgh-i Csillagászatit Társaság díjérme.

A Lorimer díjérem történetét a társaság honlapjáról idézzük: "Az 1930-as években, amikor a társaságot még Edinburgh-i Csillagászati Egyesületnek hívták, John Henry Lorimer - a jól ismert művész és a híres építész Sir Robert Lorimer testvére - volt az egyesület alelnöke. Mikor 1936-ban meghalt, értékes örökséget hagyott a társaságra: Mr. Lorimer mellszobrát és két festményét. Az anyagi források egy részét arra fordították, hogy tiszteletére emlékérmet  alapításának, amit a vezetőség ítél oda annak az embernek, aki jelentőset alkotott a csillagászat népszerűsítésének terén. Nem gyakran és nem könnyen kerül adományozásra." Eddig mindösszesen tizenkét emlékérem került kibocsátásra, a díjazottak nevét a társaság honlapján olvashatjuk. 

Az első jutalomérem aranyból készült, a mostaniak pedig aranyozott ezüstből. A társaság titkára szerint bronzból és a jutalmazott nevének bevésése nélküli példánynak nem volna szabad léteznie. A verőtövek a 1946-óta a társaság tulajdonában vannak. Az első emlékérmet 1938-ban adták ki, az éremművész a párizsi P. Lagarde volt. Ez az bronz példány - talán egy próbaveret - 54.5 gramm súlyú és 50 mm átmérőjű. Előlapján John Henry Lorimer, a híres festő - és bár írott nyomát nem találtam, de feltételezem - amatőrcsillagász portréja látható. Bal oldalra a neve, jobb oldalra születési és halálozási éve került. Lorimer vállától balra GRUN felirat található apró betűkkel, ennek jelentése egyelőre nem ismert.

lorimer1 hatlaplorimer elolap

A hátlapon a Csillagászat allegorikus női alakját, az állatöv egy részét ábrázolták. Alul egy üres terület, ahová a díjazott nevét lehet vésni. A felirat körben: "THE ASTRONOMICAL SOCIETY OF EDINBURGH", azaz Edinburgh-i csillagászati társaság és "FOUNDED 1924", alapítva 1924-ben.