Donohoe jutalomérem

A Donohoe jutalomérmet az üstökösfelfedezők díjazására alapították.

A jutalomérmet a Csendes Óceáni Csillagászati Társaság (ASP), egy tudományos és ismeretterjesztő szervezet adta ki, amit 1889 február 7-én alapítottak.

Idézet a Mercury folyóirat 1989 szeptember/októberi számából, (a teljes szöveg az alábbi linket található): "Joseph A. Donohoe, a gazdag San Franciscó-i üzletember, 500 dollárt adományozott egy "Üstökös Érem" létrehozására, amivel minden új üstökös felfedezőjét akarták jutalmazni. Az igazgatóság az ajándékot köszönettel elfogadta, az ajándékozót örökös taggá választotta, és lefektette az emlékérem ajándékozásának szabályait. Az érem annak ajándékozható, aki 'a tényleges felfedezője egy váratlan üstökösnek', és azt jelentett a Lick Obszervatóriumnak, megadva a felfedezés pontos dátumát, az üstökös pozícióját és mozgását, és megjelenését...Az első jutalomérmet 1890 ítélték oda W. R. Brooks-nak New York állambeli Geneva-ból. Ettől kezdve minden évben néhány emlékérem került kiadásra. Donohoe 1895-ben meghalt, de az Üstökös Érem Alapítvány 250 érmet adott ki egészen 1950-ig, mikorra is az üstökösök felfedezése olyan gyakorivá vált, hogy a Donohoe Üstökös Érem odaítélését megszüntették."

Az érem előlapján egy üstökös látható a csillagok között. Felirat körben: "ASTRONOMICAL SOCIETY OF THE PACIFIC", azaz Csendes Óceáni Csillagászati Társaság. Donohoe Párizsban volt az érem tervezésének idején, ezért lehetséges, hogy az A. D. betűk az előlapon a rozetta alatt a híres francia éremművész, Alphée Dubois szignója látható.

hatlap 1elolap 1

A hátlapon hét sorban a verőtőbe vésve: "THIS MEDAL, FOUNDED A.D. MDCCCXC BY JOSEPH A. DONOHOE IS PRESENTED TO" és "IN COMMEMORATION OF THE DISCOVERY OF A COMET ON", azaz ez az érem, alapítva 1890-ben Joseph A. Donohoe által ajándékozva lett ...-nak üstökös felfedezésének emlékére. Az üres sorba középen a felfedező nevét, az alsóba a felfedezés időpontját vésték, egyesével minden már elkészült jutalomérembe, ezért azok bemélyedve jelennek meg.